Egel-alarm bij De Mikke: recordaantal zieke en verzwakte egels én het geld raakt op

 

De combinatie van een zachte winter, een droog voorjaar, de hittegolf en een nog onbekend virus dat grote en diepe abcessen veroorzaakt aan vooral de koppen en poten van egels zorgt er voor dat mensen veel zwakke dieren overdag opmerken. ,,Veel egels zijn niet of maar kort in winterslaap gegaan. Ze zijn al vroeg gaan paren waardoor we half juni al jongen zagen. Normaal is dat half juli. In het droge voorjaar waren er weinig insecten voor de jongen en met die hitte nu vinden ze weinig water en voedsel”, schetst Louwerse.

Egels met het nare virus zijn nog in de minderheid. Een enkel dier weten de verzorgers van De Mikke er met medicatie bovenop te helpen. ,,Maar als de wonden te erg zijn, laten we ze inslapen.”

Water, een eitje en een theelepel pindakaas

Emy Ridderbos met een egel.

Emy Ridderbos met een egel. © Dirk-Jan Gjeltema

Egels proberen nu ook overdag eten te vinden. ,,Verzwakte dieren gaan liggen, soms in de zon. En dan komen van die dikke strontvliegen eitjes leggen tussen de stekels waar binnen een paar uur al maden uit komen die zich bij de zachte plekjes naar binnen vreten.” Louwerse vraagt mensen goed op te letten. Gewonde egels moeten direct naar de opvang gebracht worden. Is een egel enkel uitgedroogd en hongerig, dan is een lage schaal vers water op een schaduwplek, met daarbij eventueel een eitje, een theelepel pindakaas of geweekte kattenbrokjes de remedie. ,,Dat helpt ook de vogels nu.”

De opvang worstelt om de zorg voor alle dieren rond te krijgen. Er zit bovendien een stroom botulisme-slachtoffers aan te komen door de warme droogteperiode die het oppervlaktewater aantast, vreest Louwerse. Daarbij breekt de corona-crisis De Mikke op meerdere manieren op.  ,,We hebben minder mensen dan normaal. Het is vakantietijd, maar er zijn ook vrijwilligers die door de corona nu niet komen en er zijn geen stagiaires want de scholen waren dicht. We hebben ook geen tijd om nieuwe vrijwilligers in te werken en de anderhalve meter-afstand te bewaren”, zegt Louwerse. ,,Dat kan pas tegen september of oktober, als het in de opvang rustiger wordt.”

Geen giften meer

Het grootste probleem is geld. Sinds half maart ontvangt de opvang geen bezoekers meer.  Gevonden dieren kunnen geplaatst worden in de opvangkast bij de poort. Die wordt tussen 8.30 uur ’s ochtends en 20.30 uur ’s avonds zes keer gecontroleerd. Maar donaties en inkomsten uit kinderfeestjes blijven uit. ,,We krijgen geen giften meer binnen. Maar de zorg voor de zieke egels kost handenvol geld”, zegt Louwerse.

Roald Sohier uit Middelburg besloot naar aanleiding van het bovenstaande nieuws een crowdfundingsactie op te zetten. Zijn doel is om duizend euro op te halen voor de armlastige organisatie. Zijn actie is te vinden via: https://gf.me/u/ypysvq

Naar overzicht